L’alemany en primera persona


DIARIO de IBIZA | DIMECRES, 7 DE JULIOL DE 2010
El premi a tot un curs d’esforç. Això ha set el viatge a la ciutat alemanya de Colònia que han fet un grup de sis adolescents de l’Associació d’Altes Capacitats i Talents d’Eivissa i Formentera. Acaben de tornar i ja tenen clar que el proper any volen seguir estudiant alemany i practicar tot el que han après visitant una altra ciutat alemanya.
La seua professora d’alemany, Marcela Friederichs, té dubtes. No sap si viatjar amb ells o si deixar que marxin ells sols. és que assegura que s’ha quedat sorpresa per com els adolescents s’han mogut per la ciutat. «Portam un any d’estudi i han set els propis estudiants els que varen triar el programa de la visita», explica Marcela Friederichs, que afirma que els adolescents tenien moltes expectatives abans d’arribar a Alemanya. «Es varen adaptar a les situacions molt ràpidament, varen aplicar tot el que havien après. Primer anaven tots junts i després ja s’anaven separant en grupets i es movien amb molta llibertat»,afegeix.
Una de les coses que més va sorprendre els sis adolescents del grup va ser en «la idiosincràsia alemanya». Molts es quedaven una mica parats en veure que molts alemanys no responien als seus esforços per parlar la seua llengua amb simpatia i comprensió, sinó d’una manera una mica antipàtica. «Varen entendre el que és sentir- se estrany, però la veritat és que ho varen resoldre tot d’una manera estupenda, de fet, crec que es varen créixer davant l’adversitat», comenta la professora, que explica que les classes d’alemany varen començar ara fa més d’un any, el maig de 2009.
Durant els dies que varen estar a Colònia, els adolescents (d’entre 13 i 17 anys) es varen moure en bicicleta, una cosa que els va encantar, sobretot en veure que allà els carrers i la circulació està pensada pels ciclistes. El que més varen practicar en el viatge van ser els diàlegs a restaurants, cafeteries i establiments. «Eren ells els que demanaven les coses. A més, ja anaven una mica previnguts en alguns aspectes com, per exemple, el tema de l’aigua, que allà has d’especificar que la vols sense gas perquè si no te la duen amb gas. Una de les coses que més va sorprendre els adolescents va ser poder circular per la ciutat en bicicleta, sense haver de tenir por dels cotxes . Això ja ho sabien i no hi va haver problemes», recorda Marcela Friederichs, que explica que tot i estar a Alemanya els estudiants no es varen perdre els partits de la selecció espanyola de futbol. L’Espanya-Xile el varen veure a una terrassa de la ciutat. «Vàrem buscar un bar de tapes espanyoles amb terrassa i allà va ser al•lucinant veure com els alemanys que hi havia animaven a l’equip espanyol», insisteix. Després ells els varen tornar els ànims. Quan varen veure l’Alemanya-Anglaterra també anaven amb els germànics.
Però també hi va haver moments per la cultura. De fet, els estudiants es varen quedar bocabadats el dia que varen anar a visitar la catedral de Colònia. «Surts de l’estació i veus aquell edifici impressionant. Es varen quedar sense paraules. I això que no l’havien vist per dins!», indica la professora, que recorda que també varen visitar un mercadet i fins i tot varen veure una actuació de la filarmònica de la ciutat. Aixì, tots tenen ganes de tornar. De moment, han de continuar amb les classes i segurament el proper estiu acabin tornant a Alemanya, encara que visitant una altra ciutat, Munich o Berlín, que eren les primeres opcions també per enguany. «Però quan vàrem mirar els bitllets eren massa cars, així que vàrem buscar unes opcions més econòmiques pel viatge de fi de curs. Ara estam encantats d’haver anat a Colònia. Ha set un viatge meravellós», confessa.

Comentarios